Stabilt blodsukker

STABILT BLODSUKKER ER NØKKELEN TIL EN GOD HELSE

Stabilt blodsukker er avhengig av balansen mellom karbyhydrater, proteiner og fett i kosten. De er nødvendig å inkludere fett og proteiner til alle måltider. Du spiser riktig når du ikke føler sult før det har gått ca 4 timer. Legg vekt på hel mat og mindre av for eksempel suppeposer og boksmat, det har redusert ernæringsverdi.
For å stabilisere blodsukkeret er det viktig å holde seg borte fra hvetemel, sukker, kunstige søtningsstoffer, vanlig salt og raffinerte oljer (vanlige matoljer). Legg vekt på hel mat og mindre av for eksempel suppeposer og boksmat, det har redusert ernæringsverdi.


Gode proteinkilder er kjøtt, fisk, fugl og egg. Vegetabilske kilder er bønner, nøtter, og frø. - Jyttemel er en god erstatning for hvetemel. Andre gode kornkilder er råris og andre hele kornsorter uten gluten. - Gode sukkerkilder er bjørkesøtt og stevia. - I stedet for vanlig salt, bruk ubleket havsalt eller himmalayasalt. Det inneholder masse mineraler - Som matolje anbefales ekstra virgin kaldpresset olivenolje og rapsolje. Meierismør og kokos fett anbefales til steking.

 
MED ET STABILT BLODSUKKER FÅR DU
Optimal hjernefunksjon
God konsentrasjon
Stabilt humør
Mindre søtsug
Sterkt immunforsvar
Vektkontroll
 
Sunn mat er viktig i hverdagen. Får man ikke nok energi og næringsstoffer vil kroppen ikke få det den trenger. Tenk deg en bil, der musklene er motoren. Musklene trenger drivstoff for å få tilført nok energi.
Mat er kroppens drivstoff. Maten vi spiser bearbeides i tarmen og kroppen tar opp næringsstoffer. Blodet transporterer næringen til cellene og cellene forbrenner til energi.
 For at man skal ha en god helse må kostholdet ha riktig forhold mellom karbohydrater, fett og proteiner.

Karbohydrater

Det beste er å spise karbohydrater med lav glykemisk indeks. Det er grønnsaker, hele kornsorter, hel råris, og bønner. Disse matvarene gir ikke så raskt energi, men den holder seg lenger i kroppen. Matvarer som gir rask energy med høy glykemisk indeks er pasta, pizza og sukkerholdige matvarer.  Mengden av inntaket av karbohydrater må stå i forhold til forbruket.
 
For å få et stabilt blodsukker bør man spise fiberrik mat. Det kommer av at den fiberholdige maten forblir lenger i magesekken. For å opprettholde våre mentale og fysiske yteevne gjennom dagen er det viktig at blodsukkeret holdes noenlunde konstant.

Protein


Protein benyttes som oppbygging og vedlikehold av kroppens muskler og vev.  Hvis vi ikke får nok proteiner, vil det skade kroppens muskler og vev. Det er viktig med et jevnt inntak av proteiner gjennom dagen.  Vi skiller mellom animalsk protein og vegetabilsk protein.  Det er viktig å spise variert og dermed få tilført kroppen både animalsk – og vegetabilsk protein.

Rene kjøttprodukter er bedre proteinkilder enn blandede kjøttprodukter som pølser og kjøttdeig.  Animalske proteinkilder er et mer fullverdig protein enn vegetabilsk.  Fisk og skalldyr er veldig fin næringskilde. Vegetabilske proteiner er ikke like fullverdig, men et viktig tilskudd frø, nøtter, korn, bønner, kikerter, og linser.

Proteinet er, nest etter vann, det som kroppen inneholder mest av.  Proteinet er hovedkilden til celler og vev.  Cellen er kroppens minste enhet, indre organer. muskler, blod etc. er alle bygget opp av celler.

Antistoffer er kroppens immunsystem. Immunsystemet forsvarer oss mot livstruende giftstoffer, bakterier, virus, og sopp. Antistoffene er bygget opp av proteiner.

Protein brukes i kroppen til vekst og vedlikehold, eller det kan forbrennes som energi. Hvert protein er bygget opp av ulike typer av aminosyrer. Proteinet i kosten er laget av 20 aminosyrer, og 9 avdisse er essensielle aminosyrer. Animalsk protein inneholder mer av de essensielle aminosyrer.
Protein bør inntas til alle måltider, for å sikre at de essensielle aminosyrene er tilgjengelige til enhver tid. Trening fører til større proteinomsetning i muskulaturen. De som driver med idrett må ha økt proteininntak for å vedlikeholde, restituere og bygge opp muskulatur. Etter  trening er det viktig med lettopptagelig protein inntak innen 20 minutter.

 

Fett

 
Fett i maten tilfører kroppen viktige fettsyrer som er livsnødvendig for kroppen.
Eksempler på fettholdig matvarer er tran og fet fisk. Nøtter er også en fin matvare som kan brukes som mellommåltid.  Ristede nøtter smaker bedre og er enda sunnere. Bruk helst de usaltede nøttene; valnøtter, cashew nøtter og hasselnøtter og usaltede peanøtter.  Nøtter gir mye energi og er spesielt bra for utøvere som trener mye.


Fett er kroppens mest konsentrerte energi kilde. I tillegg til dette, fungerer fettsyrer som bærer for de fettoppløselige vitaminer ( A, D, E og K )Ved hjelp av vitamin D, hjelper fettet oss med kalk opptaket i skjelettet. Fett danner et beskyttende lag rundt indre organer som nyrer, lever, hjerte og nervetråder. Dessuten viktig for hud, blodårer og nervesystem. Det er viktig med en balance mellom mettede fettsyrer og umettede fettsyrer.

Mettet fett:

animalsk fett
meierismør, fløte og rømme.
eggeplomme
kokosfett.

Umettet fett:

Omega 3 -  fet fisk, tran, kjøtt fra dyr som har beitet ute, linfrø og valnøtter
Omega 6 – margarin, en rekke planteoljer og kornprodukter
Omega 9 – olivenolje, mandler og avokado  

Spesielt de umettede fettsyrer ( omega 3, 6, og 9 ) oksiderer raskt. Det er derfor vi pakker inn maten vår for at den skal holde seg frisk så lenge som mulig. Umettede fettsyrer harskner ved for høy temperatur. Derfor må vi steke maten i meierismør eller kokosfett.

Margarin/ lett smør lages av umettede fettsyrer som varmes med for høy temperatur under produksjonsprosessen. Dette tåler ikke umettede fettsyrer og blir en belastning for kroppen. Kjøp ekte meierismør, det er et glimrende og sunt næringsprodukt.

Unngå gatekjøkken og andre steder hvor de selger mat som er bearbeidet og næringsfattig mat med mye transfett og  ukjente tilsetningsstoffer. Når du handler ta en titt på innholdsfortegnelsen på de matvarene du vurderer å kjøpe. Pass på at de ikke inneholder for mye kjemiske tilsetningsstoffer, konserveringsmidler, sprøytemidler, kunstig søtningsstoff  og konserveringsmidler. Lager du mat fra bunnen av og kjøper råvarer av god kvalitet vil du få i deg renere mat.